Friday, June 19, 2009

Dumpster Diving - Kukázás

As of July 1st, dumpster diving and trash collection will be illegal in the city of Gyöngyös, the second largest town in Heves county (Eger is the largest).
According to this article (and this one), gypsies collecting trash on the streets has become a characteristic aspect of the city. Aside from being unsightly, the local government says that they are making it illegal because these gypsies often take this trash back to where they live (often ghettos), and then realize that what they collected is actually useless, so they just throw it out - but because they often don't have trash collection, the garbage ends up littering the creeks, streets, and other areas.

I'm not sure if I think that making trash collection and dumpster diving illegal is a good move.
We certainly experience it here in Eger too. Every week when we put our trash out, within a few hours people - almost without exception gypsies - come by and go through it.
Its unsightly, but I don't think it should be illegal. If we are throwing it away anyways, then it is fine with me if someone else takes it! As they say: 'One man's trash is another man's treasure'.
There have even been fights in front of our building for our trash. Every spring there is a lomtalanítás: a week when you can throw out big items like old refrigerators, furniture, etc... And during that week there are usually hundreds of gypsies on the streets, 'claiming' territories, to guarantee that the trash from that area will be theirs for the taking. One time during this week, Rosemary took an old fan out to the street, but as soon as she stepped out the door of the building, someone was waiting there and asked if he could have it. Sitting nearby on a chair was the person who had claimed that territory, and they get in an argument over the fan and started pushing each other around.
So, sometimes during lomtalanitás the streets can feel a bit dangerous, because of all the crews guarding their junk...

But still, sometimes if we have something that is usable, but we don't need it any more, we will just put it on the ground outside of our door, and by morning the next day it is usually gone. I don't mind this at all - at least someone will get use out of it, even if I won't.

What do you think of this law in Gyöngyös?

Július elsejétől a guberálás és a kukázás tilos lesz Gyöngyösön.
Eszerint a cikk szerint (és eszerint is) az szemét gyűjtögető emberek már a város „jellegzetességének” számítanak. Azon kívül, hogy ez nem egy szép látvány, a város önkormányzata azt mondja, hogy azért teszik ezt törvényellenessé, mert ezek az emberek sokszor haza viszik ezt a szemetet, és aztán kiderül nekik is, hogy haszontalan amit összeszedtek, úgyhogy kidobják – de mivel sokszor a kukás autó nem jár oda, a szemét a patakokba, utcákra, és más helyekre kerül.

Nem vagyok benne biztos, hogy illegálássá tenni a kukázást és a guberálást egy jó dolog.
Mi is tapasztaljuk ezt Egerben. Minden héten, amikor kiviszük a kukákat, egy pár órán belül – a legtöbbször roma emberek – jönnek, és megnézik, válogatnak.
Nem szép látvány, de nem hiszem, hogy ez olyan dolog amit tiltani kell. Ha úgyis kidobjuk, akkor nekem nincsen semmi bajom azzal, hogy ha valaki haza viszi! Ahogy angolul szoktunk mondani: ’Ami szemét az egyik ember számára, kincs egy másik ember számára’.

Volt már olyan is, hogy az épületünk előtt verekedtek a szemétünkért. Lomtalanításkor sok ember van az uctán, és területeket foglalnak magukért, hogy biztos legyen, hogy az övék lesz az ottani kirakott cucc. Egyszer amikor lomtalanítás volt a mi utcánkon, Rosemary kivitte egy régi ventilátort az utcára, de amikor kinyitotta a kaput, már ott állt valaki, és elkérte tőle. Azonban, nem messze a házunktól, volt egy másik ember aki egy széken ült, és vigyázott az ’ő területére’ – és elkezdtek veszekedni és lökdösődni egymást a ventilátor miatt.
Tehát, néha amikor lomtalanítás van, egy kicsit kevésbé biztosságosnak tűnnek az utcák, mivel ezek a bandák kint vannak éjjel nappal és vigyáznak a területeire.

De mégis, amikor van egy hasznos dolgunk, amit már nem fogjuk használni, csak kiteszük a járdára az épületünk előtt, és általában reggelre már nincs ott. Ez engem nem zavar egyáltalan – legalább valaki használni fogja ha én nem.

Mit gondolsz erről a gyöngyösi törvényről?

3 comments:

  1. És mégis hogy akarják ezt megvalósítani? Aki kukából szedi a kaját, honnan fog 20e Ft-t előbányászni a büntetés kifizetésére? Úgysem tudják megtiltani, mint ahogy azt sem, hogy kéregetők legyenek... Akinek semmi jövedelme nincs, nem fog aggódni, hogy megbüntetik, mert nincs mit elvenni tőlük... Börtönbe meg emiatt nem zárhatják... Egyébként szerintem a lomtalanítás jó dolog, kár, hogy "üzlet" lett belőle...

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:54 AM

    I hate it because someone sits in front of the flat and watches the garbage being thrown out as if they own it, so then if someone else walks by and sees someone throwing away something they want, then they have to fight for it. If you take and move on, then i have not a problem with it.

    ReplyDelete
  3. @K.A. - Ja, szerintem annyi lesz, hogy most a rendőrök mondhatják ezeknek az emberek, hogy hagyják abba amikor rajta kapják őket - mert nagyon buta dolog lenne bírságot adni annak aki annyi pénze sincs hogy a Tescóban vásároljon, és azért kukázik.
    @Anonymous - Another part of it that is kind of bad is that you have to be a little worried about what you put in your trash, i.e. if you throw away personal documents, that can be dangerous if someone is digging through your trash every day.

    ReplyDelete